Νέες έρευνες για τη σχέση παχυσαρκίας καρκίνων, για τη σχέση καρκίνου μαστού και κόκκινου κρέατος, για το οργανικό υπόστρωμα της σχιζοφρένειας. Τί πρέπει να ξέρετε για την ισχυρή άμυνα έναντι των λοιμωδών νοσημάτων

Α. ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
1. Το υψηλό ΒΜΙ που αποτελεί δείκτη περίσσειας λίπους συνδέεται με σημαντική αύξηση πιθανότητας προσβολής από τουλάχιστον δέκα είδη καρκίνων σύμφωνα με έρευνα που περιέλαβε 5.240.000 άτομα και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό Lancet.Το βάρος διά του τετραγώνου του ύψους (ΒΜΙ) δεν πρέπει να υπερβαίνει  το 26.
2. Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος μετά την ενηλικίωση συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα προσβολής από καρκίνο μαστού σύμφωνα με προοπτική μελέτη που περιέλαβε 88 803 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ. Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από όσπρια, πουλερικά,  ψάρια και καρύδια μπορεί να οδηγήσει σε μια μείωση της πιθανότητας προσβολής έως 17%.
3. Ο ρόλος του οργανικού παράγοντα στην σχιζοφρένεια έχει υποτιμηθεί σύμφωνα με διεθνή ερευνητική ομάδα. Εντόπισε 108 κληρονομούμενες γενετικές περιοχές, οι οποίες συνδέονται με τη σχιζοφρένεια σε μελέτη 150000 ατόμων που δημοσιεύτηκε στο Nature.Ορισμένες από αυτές συνδέονται με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία συνδέεται με τη σειρά της με τη σχιζοφρένεια.
Περισσότερες πληροφορίες:
1.The Lancet, Volume 384, Issue 9945, Pages 727 - 728, 30 August 2014 και http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-08/tl-tlo081214.php
2. BMJ 2014; 348 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.g3437 (Published 10 June 2014) και http://www.mdlinx.com/internal-medicine/newsl-article.cfm/5355873/ZZB64090753F0E49ED8987B9A6F3AF79C7/?news_id=1604&newsdt=070114&subspec_id=1009&utm_source=DailyNL&utm_medium=newsletter&utm_content=Top-New-Article&utm_campaign=article-section
3. Nature. 2014 Jul 24;511(7510):421-7. doi: 10.1038/nature13595. Epub 2014 Jul 22. PMID: 25056061 και http://www.nih.gov/researchmatters/august2014/08182014schizophrenia.htm
Β.Τι κάνουν αυτοί που δεν προσβάλλονται εύκολα από λοιμώξεις;
 

Αδρανή λευκά αιμοσφαίρια και βακτήρια S. aureus που επιτυγχάνουν να επιζήσουν λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος. Από το http://vudesk.com/.
Το ανθρώπινο σώμα δέχεται καθημερινά την επίθεση πληθώρας τοξινών και λοιμογόνων παραγόντων. Η αντίδραση του κάθε ατόμου διαφοροποιείται ανάλογα με την ισχύ της άμυνας του κάθε οργανισμού. Ένα σύνηθες ερώτημα των ατόμων που αρρωσταίνουν εύκολα είναι:  «Τι κάνουν αυτοί που δεν αρρωσταίνουν εύκολα και γιατί εγώ αρρωσταίνω με το παραμικρό;».

Το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου περιλαμβάνει επιφανειακούς και βαθύτερους μηχανισμούς άμυνας. Το δέρμα που προστατεύει τα ευαίσθητα εσωτερικά όργανα από τους εισβολείς, το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα που φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα η φυσιολογική χλωρίδα του σώματος, τα πεπτικά ένζυμα του στομάχου, αποτελούν τις πρώτες γραμμές άμυνας. Σε βαθύτερο επίπεδο βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έχουν τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος, ορισμένες χημικές ουσίες του αίματος που προσηλώνονται στους ξένους οργανισμούς και στις τοξίνες και τους καταστρέφουν και τα ακίνητα ιστικά μακροφάγα των βαθύτερων ιστών που αρχίζουν άμεσα την καθαρτική τους αποστολή, όταν ο ιστός υποστεί βλάβη. Η ετοιμότητα των μηχανισμών άμυνας εξαρτάται από την κληρονομικότητα του ανθρώπου από περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και από ψυχικές παραμέτρους. Εκτός των ιδιοσυγκρασιακών κληρονομικών παραμέτρων, τα άτομα που δεν αρρωσταίνουν εύκολα συνήθως έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά που αφορούν την καθημερινότητα.

Τα λευκά αιμοσφαίρια για να λειτουργήσουν άρτια χρειάζονται βιταμίνες ιχνοστοιχεία πρωτεΐνες και μεταβολικό υπόστρωμα επαρκές για την πραγματοποίηση καύσεων.  Η μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει καθημερινώς φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. όσπρια, μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης), φρέσκο extraπαρθένο ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ασκεί πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις. Τα άτομα που δεν αρρωσταίνουν εύκολα αποφεύγουν την κατάχρηση αλκοόλ, κρέατος, λιπαρών ιδιαίτερα κορεσμένων, γλυκαντικών ουσιών και τυποποιημένων προϊόντων (κενές θερμίδες).
1. Δεν καπνίζουν: Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Οι τοξικοί αυτοί παράγοντες βλάπτουν τα κύτταρα του αναπνευστικού επιθηλίου, με αποτέλεσμα την μειωμένη ανοσολογική ικανότητα των ιστικών μακροφάγων. Μελέτες έχουν αναδείξει σε καπνιστές δυσλειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων. Η διαταραχή του ανοσοποιητικού επιδεινώνεται περαιτέρω λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και της πτώσης του οξυγόνου του αίματος. Τα κύτταρα της άμυνας δεν έχουν επαρκή προσφορά οξυγόνου για να δουλέψουν στην εντέλεια.
2. Αποφεύγουν την καθιστική ζωή:  Η σωστή συστηματική άσκηση τουλάχιστον επί ημίωρο ημερησίως, οδηγεί σε καλύτερη κυκλοφορία αίματος, αρτιότερη μεταβολική κατάσταση και κινητοποιεί αμυντικές εφεδρείες σε ολόκληρο το σώμα. H σωστή άθληση περιλαμβάνει δραστηριότητες που προκαλούν μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος και επιτάχυνση της αναπνοής και του σφυγμού. Η κίνηση μπορεί να μην είναι οργανωμένη άσκηση (π.χ. χρήση σκάλας αντί του ανελκυστήρα, γρήγορο βάδισμα, εγκατάλειψη του αυτοκινήτου).
3. Κάνουν σωστή διατροφή: Η σωστή διατροφή περιλαμβάνει επάρκεια θρεπτικών ουσιών, βιταμινών, αντιοξειδωτικών παραγόντων και ιχνοστοιχείων χωρίς να οδηγεί σε παχυσαρκία.
4. Δεν κάνουν κατάχρηση αντιβιοτικών: Τα αντιβιοτικά είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση των μικροβίων. Η κατάχρηση αντιβιοτικών ωστόσο οδηγεί σε ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών μικροβίων που επιτίθενται με δριμύτητα ενώ παράλληλα καταστρέφουν την ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του σώματος, η οποία είναι πολύτιμη σύμμαχος των μηχανισμών άμυνας του σώματος έναντι των μικροβίων
5. Δεν αμελούν τη σωστή ετήσια  παθολογική ιατρική τους εξέταση και συμμορφώνονται με τις ενδεικνυόμενες ιατρικές οδηγίες: Ο έγκαιρος εντοπισμός και η σωστή ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων από τα οποία πάσχει ένα άτομο είναι πολύ σημαντικές παράμετροι για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικότερα ορισμένα νοσήματα όπως ο διαβήτης, η ηπατική ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια αλλοιώνουν σημαντικά την λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων και  πρέπει να έχουν άριστη ρύθμιση με σχολαστική εφαρμογή ειδικών διατροφικών προγραμμάτων και προγραμμάτων καθημερινότητας και ενισχυτική εφαρμογή εμβολίων.
6. Τηρούν αισιόδοξη στάση απέναντι στην ζωή: Η ευφορία αυξάνει το επίπεδο ενδορφινών του οργανισμού και παρέχει το ιδανικό ορμονικό περιβάλλον για τη σωστή λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων των μακροφάγων και την απρόσκοπτη πραγματοποίηση των σύνθετων βιοχημικών ανοσολογικών αντιδράσεων.  
Περισσότεραhttp://www.genenutrition.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου